Saturday, 12 January 2008

Lamas kardemummakaka

Denna goda kaka gör min goda vän och enligt mig så är det "hennes" kaka (fast receptet kommer någon annanstans från början).

4 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kardemumma
150 gram smör
2 dl filmjölk (eller yoghurt)
1 ägg

1-2 msk smör till formen
1-2 msk ströbröd till formen
3 msk pärlsocker


Blanda mjöl, socker, bakpulver och kardemumma i matberedaren eller för hand. Skär matfettet i mindre bitar och finfördela det i mjölblandningen. Vispa samman filmjölk och ägg. Rör sedan snabbt ihop hela smeten. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen. Strö över pärlsocker. Grädda på galler i nedre delen av ugnen som ställs på 175 grader värme i ca 30 min. Låt kakan stå kvar en stund i formen innan kanten lossas.

Kakan kan serveras som den är eller med en klick grädde och lite bär. Det blir ca 12 bitar.

5 comments:

Pumita said...

Den låter smarrig och enkel att göra! Tack för tipset!

Fast lama får mig att tänka på nånting helt annat... ;)

Christina said...

Å vad den lät god! Kardemumma i det mesta av bakverken är helt okej med mig. Det blir barndomsminnen av kardemumma ;)

Lox said...

pumita: hon har bott i Lima i många år. Nu bor hon i Paraguay. :-)

christina: den är underbart god!!

Pumita said...

Nej, vad spännande! Jag har ganska nyligen fått ett fadderbarn i just Paraguay, inte så långt ifrån huvudstaden Asunción.

Kardemumma är barndom för mig också. :)

Lox said...

pumita: min vän Lama är Sydamerika expert ffa vad det gäller politiska frågor. Och hon är en go tjej utan dess like. :-)

Bra initiativ att ha ett fadderbar - berömvärt!