Sunday, 27 January 2008

Fuskig gulasch

God, värmande och lättlagad. Det här receptet räcker till två middagar till vår glupska familj + en lunchlåda, vilket bordar för god hushållsekonomi.

Du behöver:
köttfärs (nöt) av god kvallitet, 300 - 400 g
1-3 gula lökar, hackade
2 klyftor vitlök, finhackade
lite olivolja
1 msk paprika
(1/2 tsk spiskummin)
1 1/2 l buljong (vatten + fond eller tärning)
1 burk tomater

och följande rotsaker skurna i bitar
3 stora morötter
1/2 rotselleri
3 palsternackor
5 potatisar

Gör så här:
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor gryta tillsammans med paprikan. Häll på hälften av buljongen och låt det koka upp innan du tillsätter den råa köttfärsen. Fördela köttfärsen med hjälp av en trägaffel. Tillsätt resten av buljongen, tomaterna och de skurna rotsakerna. Koka i ca 15 minuter under lock. (Tiden beror givetvis på rotsaksbitarnas storlek.)

Då jag försöker undvika glutamat använder jag helst fond eller buljong utan detta otyg.

7 comments:

JoHo said...

Åh, men gud så bra att du också lägger ut lite recept! :D Härligt, nu ska jag komma hit och få idéer och sno recept ;)

cia said...

Det var många smarriga recept! Skrivs ut och provas!

Martina said...

Tack för tipset!

Dubbelörnen said...

Det här var ju ett superbra recept. Kryddigt o enkelt!

Tackar ;)

Kram

Lox said...

joho: jag älskar mat!

Tänkte detsamma om din blogg. ;-)

cia: bra vardagsmat är guld värt.

martina. vassego!

dubbelörnen: tack själv. Jag ska laga kyckling till helgen. ;-)

Ingrid said...

Ja, glutamat är ett otyg, håller helt med. Det går ju utmärkt att få smak ändå.

Gulasch är så gott, det finns lite olika sätt att göra på, jag gör lite annorlunda än ditt recept märkte jag. Jag gillar att koka länge, kokar gärna med köttfärsen minst 30min, gärna en timma om jag haft tid innan jag har i potatisen/rotsakerna. Då får man en riktigt mustig soppa med riktigt mör färs. puttrar gärna vanlig köttfärs länge också.

Och ja, IKEA kan vara riktigt farligt.

Lox said...

ingrid: i den alla bästa av världar så blir soppan godare om den får koka läääänge. :-) Och en blir bara godare av att stå.

IKEA är livsfarligt! :-D