Saturday, 26 January 2008

Kolakakor


Busenkla att göra och fungerar perfekt med en kopp te. Eller kaffe. Problemet med lättbakade godsaker är att man gör dem för ofta och äter för många. Vilka bekymmer man skapar sig... . Receptet kommer ursprungligen från Allt om Mat för sisådär hundra år sedan, fast jag kör med dinkelmjöl och rårörsocker.


Det här behövs:
200 g smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
ca 5 dl vetemjöl

Så här gör man:

1. Vispa socker och smör poröst.
2. Bland i resterande ingredienser.
3. Dela degen i fyra bitar och platta ut på plåt.
4. Grädda i 15 minuter i 200 grader (i vår varmluftsugn får det bli 175 grader).
5. Skär i snitt och låt kallna innan det är dags att avnjuta dem. Annars bränner man tungan!

Bild: privat

2 comments:

Anna funderar said...

Å, tack för tipset. Jag ska vidarebefordra det till sonen, som är vår bagare. Lät spännande att byta ut till dinkelmjöl. Här blir det em-kaffe m semla:)

Lox said...

Kaffe med semla låter inte helt fel. Kul med en bagarson. :-)